A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Парафіївська селищна рада
16730, Чернігівська обл., Прилуцький р-н, смт Парафіївка, вул. Тараса Шевченка, буд. 62 (ЄДРПОУ-04412521)

Грип птиці

Дата: 18.02.2021 08:59
Кількість переглядів: 53

Грип птиці інфекційне захворювання птиці, що характеризується ураженням органів дихання та системи травлення викликаного вірусами грипу А. Віруси грипу типу А можуть інфікувати не лише людей, а й багато видів тварин і птахів, у тому числі курей, качок, свиней, коней, ховрахів тощо. Підтип вірусу грипу H5N1 є одним з найнебезпечніших (високопатогенних) вірусів грипу. Інфіковані птахи поширюють вірус через свою слину, носові секреції та послід.

 

Як розпізнати, що птиця хвора на грип.

У хворої птиці спостерігаються наступні клінічні ознаки:

  • Спад активності, посиніння видимих слизових оболонок, гребеня, сережок, набряк голови, =діарея, ускладнене дихання, параліч та раптова смерть.

Як уникнути зараження пташиним грипом

  • В особистих господарствах, необхідно перевести всіх птахів на закритий режим утримання, а на подвірях встановити пристосування для відлякування синантропної птиці (опудала, тріскачки);
  • Уникайте контакту з хворими чи мертвими птахами;
  • Не торкайтесь до місць, на які могли потрапити екскременти хворих птахів;
  • Подібно до будьякого інфекційного захворювання, одним з найбільш ефективних способів захисту є часте ретельне миття рук. Руки слід обов'язково мити з милом, а також користуватися дезінфікуючими розчинами, що містять спирт;
  • Після контакту з сирим м'ясом птахів (забій, обробка) та іншими продуктами птахівництва слід обов'язково ретельно вимити руки з милом, а предмети, на яких оброблялось м'ясо птиці продезінфікувати;
  • Вірус пташиного грипу легко знищити за допомогою термічної обробки, тому вживати в їжу продукти птахівництва слід лише після термічної обробки: яйця потрібно варити не менше 10 хвилин, а м'ясо не менше 30 хвилин при температурі 1000 С. Вживаючи добре проварене м'ясо птиці, заразитися не можливо;
  • Яйця не можна вживати сирими, перед використанням яєць слід ретельно мити шкарлупу мильною водою;
  • Не купуйте м'ясо птиці та продукти птахівництва, що не пройшли ветеринарно санітарного контролю, а також в місцях несанкціонованої торгівлі.

             

                                                    ШАНОВНІ ВЛАСНИКИ! При найменших ознаках захворювання або загибелі   птиці у ваших господарствах, просимо терміново повідомляти Ічнянське   районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в        Чернігівській області, Ічнянську РДЛВМ  за номерами 2-45-13, 2-53-27.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь