Парафіївська селищна рада
16730, Чернігівська обл., Прилуцький р-н, с-ще Парафіївка, вул. Тараса Шевченка, буд. 62 (ЄДРПОУ-04412521)

Звіт про роботу Відділу у справах дітей, сім’ї та з питань соціального захисту населення ПАРАФІЇВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ

Дата: 09.11.2021 16:51
Кількість переглядів: 543

за 10 місяців 2021 року.

Відділ забезпечує організацію та проведення у громаді соціальної роботи відповідно до Положення про відділ у справах дітей, сім’ї та з питань соціального захисту населення Парафіївської селищної ради із незахищеними категоріями сімей, дітей та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги.  Головне завдання відділу – професійна допомога клієнтам у визначенні причин власних проблем і подальший спільний пошук можливостей для їхнього вирішення шляхом надання комплексу соціальних послуг: інформування, консультування, посередництва, представництва інтересів, соціальної профілактики, соціального супроводу сімей / осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, соціального супроводу сімей, у яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, кризового та екстренного втручання, соціальної адаптації, соціальної інтеграції та реінтеграції.

З метою проведення грунтовної роботи ведеться облік сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, інформація надходить як із державних установ (служби у справах дітей, медичних та навчальних закладів, управління праці та соціального захисту населення тощо), а також особисто від громадян.

На території Парафіївської селищної ради проживає дітей віком від 0 до 18 років - 953 дитини.

 Станом на 01.10.2021 року на обліку перебувають 15 сімей, в яких виховується 31 дитина.  Під соціальним супроводом перебуває 2 сім’ї, де виховується 3 дітей. В ході соціального супроводу членам сімей, які знаходяться в складних життєвих обставинах надаються соціальні послуги. Крім того з батьками проводяться профілактичні бесіди щодо відповідальності батьків за життя та здоров’я дітей, впливу шкідливих звичок на виховання та розвиток дітей, попередження насильства в сім’ї.

Протягом року здійснено 163 відвідувань сімей. Проведено 33 оцінок потреб сім’ї.

На території Парафіївської ТГ проживає 12 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на вихованні в 8 сім’ях опікунів. Здійснюється соціальне супроводження 1 опікунської сім’ї. Їм надаються соціальні послуги, гуманітарна допомога та проведиться робота з метою забезпечення належного догляду та виховання дітей.

Також проживає 3 сім’ї вимушених переселенців із Донецької та Луганської областей, з них виховується 4 дітей. Батькам та дітям надаються соціальні послуги, матеріальна допомога.

Здійснено перевірку 12 сімей та складені акти перевірки цільового використання коштів при народженні дитини та одиноким матерям(батькам).

Постійно ведеться робота з сім’ями, де виховуються діти з інвалідністю. На обліку перебуває 21 сім’я, в яких існує проблема інвалідності, з них 4 сім’ї, де виховуються діти з особливими потребами. Батькам та дітям постійно надаються соціальні послуги, матеріальна допомога (відповідно до Програми із забезпечення осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю засобами реабілітації

та Забезпечення осіб із рідкісними органними захворюваннями).

Троє дітей з особливими освітніми потребами перебувають за заявами батьків в закладах інтернатного типу та отримують послуги.

Також ведеться робота з сім’ями, яких торкнулась проблема ВІЛ інфекції.

Селищна рада не залишає без уваги і багатодітні сім’ї, їх у громаді 76, в яких виховуються 273 дитини.  Визначено відповідальну особу за видачу посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї, які проживають на території Парафіївської селищної ради, їх облік та зберігання. За 2021 рік надали допомогу в отриманні посвідчень 15 сім’ям. На виконання Комплексної програми підтримки сім'ї, забезпечення гендерної рівності та протидії торгівлі людьми на період до 2025 року та з метою якісної організації освітнього процесу в умовах карантинних обмежень при дистанційній формі навчання у багатодітних сім'ях, де виховується 5 і більше дітей три сім’ї отримали планшети, одна сім’я отримає нетеля.

Постійно діє акція « Твори добро» - збір речей (одяг, взуття, іграшки) для підтримки малозабезпечених сімей громади. Парафіївська селищна рада приєдналася до надання благодійної допомоги дітям з інвалідністю до «Дня знань», які перебувають під опікою благодійної організації «Благодійний фонд «Єднання спільноти». Зібрані речі: канцелярські товари, книги, іграшки, засоби гігієни, рушники, дитячий одяг відправлені кур’єрською доставкою Нова пошта до організації «Благодійний фонд «Єднання спільноти».

Під час карантину також відвідувалися сім’ї, що опинилися в СЖО, та сім’ї  опікунів і піклувальників. Особлива увага зверталася на самопочуття дітей і батьків, дотримання правил гігієни, наявність контактних номерів сімейних лікарів та на дистанційне навчання дітей в умовах карантину.  Також були  проведені профілактичні бесіди щодо правильної  поведінки під час карантину, відповідального батьківства та належного догляду за дітьми.

З метою взаємоінформування та надання інформації на офіційні запити про сім’ї, які перебувають в складних життєвих обставинах було направлено в різні заклади 16 листів (клопотання).

 Проблемою населення громади є приховування фактів здійснення домашнього насильства одним членом сім’ї по відношенню до іншого, тому здійснюються профілактичні заходи серед населення щодо попередження насильства в сім’ї. Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі здійснила 20 виїздів з метою соціальної профілактики домашнього насильства. Ведеться підготовка до щорічної акції «16 днів без насильства».

Налагоджена взаємодія між різними закладами та установа громади, району, області.

Постійно оновлюються інформаційні куточки при селищній раді, школах, ФАПах, будинках культури щодо попередження сімейного неблагополуччя, соціального сирітства, насильства в сім’ях, популяризації сімейних форм виховання.

 

Начальник відділу                                                        Людмила ЧИГРИН

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь