A A A K K K
для людей із порушенням зору
Парафіївська селищна рада
16730, Чернігівська обл., Прилуцький р-н, с-ще Парафіївка, вул. Тараса Шевченка, буд. 62 (ЄДРПОУ-04412521)

Зберігання харчових продуктів з дотриманням температурних режимів на час відключення систем електропостачання.

Дата: 22.11.2022 08:11
Кількість переглядів: 351

За вісім з половиною місяців війни українці опанували мистецтво жити і навіть успішно вести бізнес в умовах періодичних повітряних атак. Це було складно, це вимагає додаткових зусиль. Але тим не менше, це допомагає вижити всім: і продавцям товарів та послуг, і тим, хто їх споживає.

Останні кілька тижнів в Україні часто вимикають електроенергію. Звісно, це неабиякий дискомфорт, але є й інша проблема. Не всі магазини мають генератори і як наслідок продукція, яка зберігається у холодильниках, періодично розморожується.

Як бізнесу діяти у такій ситуації, як зберегти охолоджені чи заморожені продукти за відключення електроенергії? Що робити з продуктами коли відключили електрику?

Оптимальною можна вважати температуру, при якій в холодильнику створюється правильний мікроклімат, а їжа довго не псується, зберігаючи в своєму складі корисні речовини. Отже, яка повинна бути температура? Середнім показником прийнятної температури є діапазон від +2 до +4 градусів Цельсія Середньою оптимальною температурою для морозильної камери вважається показник -18 градусів.

Після відключення електропостачання, їжа може залишатися: в холодильнику до чотирьох годин; у повній морозильній камері 48 годин та 24 години у наполовину заповненій морозильній камері. Для цього дверці холодильника та морозильної камери повинні бути закритими. Намагайтеся не відкривайте їх без крайньої потреби, а якщо робити це, то швидко.

Подовжити час перебування продуктів у вимкненому холодильнику більш ніж на 4 години, як мінімум до 2-х днів можна за допомогою: замороженого гелю або інших охолоджувачів, як то сухий або пакетований лід.

Сухий лід кладуть на нижню полицю холодильника та на верхню полицю морозильної камери. Можна заморозити контейнери з водою.

Обовязково встановити термометри для холодильника та для морозильної камери, щоб можна було стежити, коли підіймається температура, щоб почати виймати продукти. Необхідно періодично перевіряти температуру продуктів, що зберігаються.Якщо температура  підніметься вище за +4 градуси, продукти потрібно буде вийняти.Після відключення електроенергії можна вживати продукти, якщо температура в морозильній камері залишається на мінімальній позначці -9 °C.

Слід врахувати, що чим більша кількість заморожених продуктів, тим краще, бо повітря між ними нагрівається повільніше. Це корисніше і з точки зору споживання енергії.

 

Рекомендації споживачу.

 

В зоні ризику молочка, риба та м’ясна продукція.Звісно ж, найбільш ретельно треба придивлятися до молочної продукції, яка зберігається не в герметичній тарі. Наприклад сир, який продається на вагу. Той, що запакований, може протриматись кілька днів з періодичними вимкненнями світла. А от ваговий псується, якщо простоїть не у холодильнику до 7 год.

Сардельки, ковбаси, сосиски, риба –термін придатності таких продуктів максимум 72 год без постійного охолодження.

Основне, що псується, – це охолоджене м'ясо, напівфабрикати, варені ковбасні вироби, варена ковбаса, яка була не запакована, наприклад, під вакуумом. Термін вживання таких продуктів – максимум 72 години. І коли відключається світло, звичайно, ці вироби дуже страждають.

Тобто з великою обережністю варто купувати все, що зберігається у відкритому вигляді, не в вакуумній упаковці.

Як перевірити, чи продукт свіжий?

Потрібно враховувати вищезгаданий нюанс щодо відкритого вигляду. І крім цього врахувати ще кілька факторів:

-дату пакування. Звісно, насамперед перевірте, чи не вийшов термін придатності загалом.

-шукайте на пакуванні інформацію про державний стандарт. Якщо він присутній, то така продукція вважається якісною. Її приготування та зберігання ретельно контролюється.

Зверніть увагу на умови зберігання. Якщо на упаковці пише, що продукт має зберігатися в межах 5-7 градусів, то це холодильник.Якщо такий продукт стоїть просто на прилавку, то краще його оминати.

Звертайте увагу на показники температури на термометрі, що встановлений в холодильній та морозильній камері.

Мікроорганізми, які активно розвиваються в сприятливих для них умовах, при недотриманні правил можуть призвести не тільки до їх псування і фінансових втрат для підприємця, але і викликати отруєння у споживача. При цьому якийсь час бактерії не впливають на зміну зовнішнього вигляду і смаку, але вже негативно впливають на організм людини, який вжив продукцію неправильного зберігання. Щоб уникнути неприємностей, слід серйозно поставитися до цього питання і не допускати невідповідність температурних режимів. Для кожного типу продукції існують свої приписи, які були виведені в норми і правила. Їх можна знайти у спеціальному документі, який регламентує роботу з продуктовими товарами, приміром – наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України «Про затвердження Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь