A A A K K K
для людей із порушенням зору
Парафіївська селищна рада
16730, Чернігівська обл., Прилуцький р-н, с-ще Парафіївка, вул. Тараса Шевченка, буд. 62 (ЄДРПОУ-04412521)

Проведення професійної атестації управителів БКБ у період дії правового режиму воєнного стану

Дата: 11.10.2023 09:44
Кількість переглядів: 104

Проведення професійної атестації управителів БКБ у період дії правового режиму воєнного стану

Вітаю Вас від імені Громадської спілки «Асоціація управителів житла», яка об’єднує юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, що працюють у сфері управління багатоквартирними будинками.

Протягом останніх 8 років Асоціація управителів житла активно працює над формуванням та розвитком конкурентного та професійного ринку управління багатоквартирними будинками в Україні.

Однією з умов формування професійного ринку управління багатоквартирними будинками в розвинених Європейських країнах є підтвердження фахівцями свого фахового рівня в акредитованих органах з сертифікації персоналу.

Понад 4 роки тому в Україні було впроваджено законодавчу норму з обов’язкової професійної атестації управителів багатоквартирних будинків.

Зокрема, з 01 січня 2019 року набрала чинності частина 5 статті 18 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», згідно норм якої кожен управитель - юридична особа зобов’язаний мати у штаті щонайменше одного найманого працівника, який пройшов професійну атестацію на відповідність кваліфікаційним вимогам професії "менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)", а управитель - фізична-особа підприємець зобов’язаний самостійно пройти професійну атестацію або мати у штаті за трудовим договором щонайменше одного найманого працівника, який пройшов професійну атестацію на відповідність кваліфікаційним вимогам професії "менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків) ".

Згідно даних Загальнодержавного реєстру атестованих осіб, з того часу в Україні налічується понад 1800 сертифікованих фахівців за напрямом «Менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)», близько 900 з яких пройшли професійну атестацію в акредитованому органі з сертифікації персоналу ТОВ «Інститут муніципального менеджменту» (атестат про акредитацію Національного агентства з акредитації України від 28.11.2019 № 6О042).

Варто зауважити, що Асоціація управителів житла є активним учасником процесу здійснення професійної атестації, зокрема представники Асоціації були активними учасниками на шляху напрацювання законодавства, що регулює діяльність у сфері проведення сертифікації управителів багатоквартирних будинків. Асоціація є ініціатором створення та співзасновником Інституту муніципального менеджменту, який сьогодні є акредитованим органом з сертифікації персоналу та активно і на постійній основі проводить професійну атестацію за напрямом «Менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)». Керівництво Асоціації бере активну участь в роботі екзаменаційних комісій з визначення кваліфікаційного рівня фахівців, які проходять професійну атестацію.

В умовах правового режиму воєнного стану ОСП «Інститут муніципального менеджменту» працює та щомісяця організовує і проводить професійну атестацію за напрямом «Менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)» для декількох груп фахівців з різних регіонів України. Протягом дії правового режиму воєнного стану в ОСП пройшли первинну та повторну сертифікацію за напрямом «Менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)» 406 фахівців.

Проходження процедури первинної та повторної професійної атестації за напрямом «Менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)» в Органі з сертифікації персоналу ТОВ «Інститут муніципального менеджменту» станом на сьогодні є найдешевшим варіантом серед акредитованих органів сертифікації персоналу, адже зважаючи на складні умови, в яких сьогодні доводиться працювати управителям багатоквартирних будинків, фахівці сфери управління житловим фондом в умовах дії правового режиму воєнного стану мають можливість пройти процедуру професійної атестації за спеціальною ціною зі знижкою. З 01 листопада 2022 року розмір знижки становить 25%.

Варто зауважити, що програму навчання при підготовці до професійної атестації дещо адаптовано та враховано особливості роботи управителів багатоквартирних будинків в умовах воєнного стану.

Крім цього, 23 березня 2023 року набув чинності Закон України "Про внесення зміни до пункту 6 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про житлово-комунальні послуги".

Згідно вищевказаного Закону, якщо органом місцевого самоврядування не було проведено конкурс з призначення управителя до 1 травня 2021 року, то такий конкурс має бути проведено не пізніше шести місяців з дня припинення або скасування воєнного стану.

Конкурс проводиться в будинках, у яких станом на дату, що передує двом місяцям до запланованої дати оголошення конкурсу:

  1. не створено ОСББ;
  2. не обрано форму управління;
  3. не проведено конкурс з призначення управителя органом місцевого самоврядування.

Разом з цим, згідно Наказу Мінрегіону від 13.06.2016 № 150 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку» до участі в таких конкурсах допускаються лише ті управителі, які пройшли процедуру професійної атестації та отримали відповідний кваліфікаційний сертифікат.

Зважаючи на вищенаведене, просимо поінформувати спеціалістів сфери управління багатоквартирних будинків вашого регіону про можливість дистанційного проходження професійної атестації та отримання відповідного кваліфікаційного сертифіката в акредитованому органі сертифікації персоналу ТОВ «Інститут муніципального менеджменту» (атестат про акредитацію Національного агентства з акредитації України № 6О042 від 28.11.2019 року) за спеціальною та найнижчою ціною в Україні.

Подати заявку та отримати більш детальну інформацію про дати проведення професійної атестації, можна по телефону: (093) 392-16-22 або шляхом надсилання листа на ел. пошту: к.о8Йіуко@ітт.іп.иа

Крім цього, більш детально дізнатися про професійну атестацію, а також зареєструватися можна на сайті Іійр^/Аууу.ітт.іп.ііа/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь