A A A K K K
для людей із порушенням зору
Парафіївська селищна рада
16730, Чернігівська обл., Прилуцький р-н, с-ще Парафіївка, вул. Тараса Шевченка, буд. 62 (ЄДРПОУ-04412521)

єРобота: неподалік Чернігова з’явилася куряча еко-ферма «Ходора»

Дата: 24.10.2023 11:21
Кількість переглядів: 96

Фото без опису

єРобота: неподалік Чернігова з’явилася куряча еко-ферма «Ходора»

На фермі для пернатих передбачений цілий будинок і поряд чимала територія для вигулу. Курятник обладнаний вентиляцією, світлом, лампами для обігріву, зручними годівничками, автоматичними поїлками, спеціальними гніздами з яйцезбірниками, дерев’яними сідалами. Такі «віп» умови для курей створила чернігівка Олександра Фриз завдяки програмі «Власна справа» урядового проєкту «єРобота».

 Ідея започаткувати подібний бізнес виникла у родини Олександри та Ігоря Фриз випадково. Після переїзду з Чернігова у село Сновянка вони хотіли придбати кілька курей для власних потреб. Але підприємливий та креативний господар запропонував цікаву бізнес-ідею, яку родина схвалила. Розпочати масштабний проект вирішили з відкриття курячої єко-ферми. Поряд зі своєю садибою за власні заощадження родина придбала занедбане обійстя. До речі, назвали ферму іменем колишньої господині цього двору – «Ходора». За кошти мікрогранту купили молодняк, корм та обладнання. Наразі на фермі близько 200 курей, третина з них уже несуть яйця. Пернаті гуляють на відкритій території, вільно рухаються і отримують органічний корм, а їх господарі – екологічно чисті яйця, які продають знайомим та «друзям друзів». За словами Олександри Фриз, прибуток від продажу цієї продукції – не самоціль родини, а лише приємний бонус їхнього нового бізнесу. «Ходора» позиціонується ще як контактна ферма. Тобто відвідувачі можуть не тільки придбати органічні яйця, а й за бажання подивитися умови утримання пернатих, погодувати їх і навіть потримати, адже більшість з них – ручні.

У планах родини зробити в Сновянці туристичний об’єкт. Поряд з курячою фермою відкрити козину, де гості матимуть змогу подивитися побут тварин, погодувати їх і за бажанням подоїти. Для реалізації цього задуму господарі наразі шукають кіз спеціальної породи і готують для них житло.

Паралельно йде будівництво та облаштування зони релаксу, де будуть невеликі будинки для гостей, вуличне джакузі, територія для йоги, чаювання, проведення невеликих групових заходів на кшталт семінарів. За садибою простягається широкий луг, поряд річка Снов, де також можна відпочити.

«На розвиток цього бізнесу працюють всі. Донька Богдана допомагає нам рекламувати ферму, а син Степан – годувати і доглядати курей, - говорить Олександра. – А ще на ферму ми працевлаштували двох працівниць. Це було однією з умов отримання мікрогранту».

Подати заяву за урядовим проєктом єРобота можна прямо зараз через Дія https://is.gd/KT7RoW

Консультації на нашому каналі онлайн-підтримки в Telegram https://t.me/pitrymkaDSZChernigiv

Чернігівський обласний центр зайнятості


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь