A A A K K K
для людей із порушенням зору
Парафіївська селищна рада
16730, Чернігівська обл., Прилуцький р-н, с-ще Парафіївка, вул. Тараса Шевченка, буд. 62 (ЄДРПОУ-04412521)

ЗАПИТАННЯ: Як зняти з обліку роботи померлих працівників.

Дата: 15.03.2024 09:59
Кількість переглядів: 67

ВІДПОВІДЬ: 19 липня 2022 року набрав чинності Закон від 01.07.2022 № 2352-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин», яким ч. 1 ст. 36 Кодексу законів про працю (далі – КЗпП України) «Підстави припинення трудового договору»  доповнено пунктами   8-1 та 8-2, і з’явилися нові юридично обґрунтовані підстави для припинення трудового договору у зв’язку зі смертю, визнанням безвісти відсутнім або оголошення померлим працівника або роботодавця-фізичної особи. Відповідні доповнення статті 36 КЗпП України пунктами 8-1 та 8-2 усувають правову колізію щодо визначення юридичних підстав для припинення дії трудового договору у зв’язку зі смертю, визнанням безвісти відсутнім або оголошення померлим працівника або роботодавця-фізичної особи.

       У разі смерті працівника роботодавець повинен оформити припинення з ним трудових відносин, а саме видати відповідний наказ

       Підставою для припинення трудових відносин з померлим працівником є належним чином оформлене свідоцтво про смерть або ж рішення суду. Без указаного документа припинити трудовий договір із таким працівником не вийде.

       Якщо у померлого працівника нема родичів або його близькі не мають  можливості надати свідоцтво про смерть або вислати нотаріально засвідчену копію, то за таких умов роботодавець повинен самостійно звернутися до органу, в якому було зареєстровано смерть працівника. Якщо на підприємстві невідомо, де саме зареєстрована смерть працівника, необхідно звернутися із запитом до всіх органів, де така реєстрація могла відбуватися. У такому разі наказ (розпорядження) про припинення трудового договору з померлим працівником можна видати лише на підставі отриманої відповіді із зазначенням дати смерті.

       Головна мета цього звернення — отримати офіційне підтвердження факту реєстрації смерті.

       Згідно з пунктом 3 глави 5 розділу III Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року № 52/5, державна реєстрація смерті проводиться за останнім місцем проживання померлого, за місцем настання смерті чи виявлення трупа або за місцем поховання.

       Якщо на підприємство надано свідоцтво про смерть з території, тимчасово непідконтрольній українській владі, то для отримання свідоцтва про смерть державного зразка потрібно подати заяву з отриманим свідоцтвом про смерть з непідконтрольної території до органу реєстрації актів цивільного стану.

       Потім, на підставі свідоцтва про смерть державного зразка, видається наказ (розпорядження) про припинення трудових відносин у зв’язку зі смертю працівника.

       Щодо дати наказу (розпорядження) про виключення працівника зі списків працівників у зв’язку зі смертю та дати припинення трудового договору, то варто звернути увагу, що дата наказу (розпорядження) може не збігатися з датою смерті (лист Міністерства праці та соціальної політики України «Щодо заповнення трудової книжки у випадку смерті працівника» від 3 грудня 2010 року № 284/06/186-10).

Інформацію надала :

Головний державний інспектор відділу з питань праці

управління інспекційної діяльності у Чернігівській області

Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці   Оксана ПИСАНА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь