Парафіївська селищна рада
16730, Чернігівська обл., Прилуцький р-н, с-ще Парафіївка, вул. Тараса Шевченка, буд. 62 (ЄДРПОУ-04412521)

єРобота: як переселенка з Бахмута започаткувала власний бізнес у Чернігові

Дата: 16.07.2024 14:05
Кількість переглядів: 50

Фото без опису

єРобота: як переселенка з Бахмута започаткувала власний бізнес у Чернігові

Почати життя з нуля непросто, але можливо. У цьому переконуєшся, дізнавшись історію Ольги Люліної – переселенки з Бахмуту, яка в рідному місті мала все: будинок, дачу, роботу, бізнес (піцерію і заклади продажу вуличної їжі), і навіть не думала про те, що це доведеться покинути. Та за два роки життя в Чернігові їй вдалося чимало. Ініціативна, енергійна, працьовита, сповнена оптимізму і віри в краще, вона й на новому місці реалізувала свій багаторічний підприємницький досвід. Для розвитку свого бізнесу, крім міжнародних грантових програм, скористалася можливістю отримати мікрогрант за програмою «Власна справа» урядового проєкту «єРобота».

З Бахмута Ольга Люліна виїхала разом з рідними в 2022 році і потрапила в Чернігів. Думала, що зупинилася тут на кілька днів, щоб перепочити і вирішити, що робити далі, але закохалася у зелене, тихе, затишне місто і залишилася. Коли усвідомила, що додому вже не повернеться, бо окупанти зруйнували її рідний Бахмут, вирішила починати все спочатку в Чернігові, і відкрила торік на центральному ринку кіоск фаст-фуду. Страви, які готувала переселенка, навіть звичайна, на перший погляд, шаурма, прийшлися до смаку чернігівцям, і про неї в місті заговорило «сарафанне радіо». 

«Наші страви ми готуємо з лавашів, які робимо самі, за моєю власною рецептурою. Таких ви ніде не знайдете», - говорить Ольга Люліна. Найпопулярнішою її стравою-винаходом є олабах, який вона придумала вже у Чернігові, і назвали на честь свого рідного міста. Каже: «З іспанської ола (Hola) – це привіт. Отже, Hola, Бахмут – привіт, Бахмут!» Олабах виготовляється з лавашного тіста, всередину додаються на вибір різні начинки та фірмовий соус. Смажиться на сухій пательні без додавання олії.

Розширити бізнес і відкрити справжній заклад харчування взамін кіоску Ольга вирішила заради дівчат, які працювали у неї в Бахмуті. Вона пообіцяла їм забрати їх знову на роботу. «Тому ризикнула написати бізнес-план і податися на мікрогрант, - розповідає підприємниця. - Я була дуже здивована, коли мою заявку схвалили».

Новий заклад під промовистою назвою «Олабах» вона відкрила навесні цього року на проспекті Левка Лук’яненка. Грантових коштів вистачило на придбання деякого кухонного обладнання та меблів. Також, згідно з умовами програми «Власна справа» Ольга створила робочі місця та працевлаштувала двох людей. Наразі планує збільшити колектив і взяти на роботу ще переселенок. А нині вона завзято працює, майже цілодобово, без вихідних, і вірить, що труднощі тимчасові і їх просто треба пережити.

За консультаціями щодо державних грантових програм звертайтеся до регіонального офісу "Зроблено в Україні", який діє на базі Чернігівського обласного центру зайнятості (м. Чернігів, вул. Коцюбинського, 40).

Чернігівський обласний центр зайнятості


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь